Voeding, leefstijl, persoonlijk.
Deze drie woorden zie je steeds vaker samen genoemd. Het besef dat goed en gezond eten een persoonlijke zaak is lijkt gemeengoed te worden. Het is niet ‘one size fits all’. Als je veel of juist weinig beweegt, als je zwanger bent, een allergie of voedselovergevoeligheid hebt, het zijn factoren waarvan we weten dat ze wat extra’s of een aanpassing in je eetpatroon vragen.
Wie zich niet rekent tot een van de bovenstaande doelgroepen, kan twee dingen denken: “mooi, ik eet lekker door zoals ik gewend ben, ik merk het wel als mijn lijf gaat protesteren” of “ik wil graag goed eten om me juist lekker en fit te blijven voelen, maar hoe doe ik dat?”.
Ook hier kun je twee richtingen op gaan; die van de personalized nutrition, met hulp van een app en een boel data waaronder over je genen, volgt een nauwkeurig advies welke eiwitten, vetten en koolhydraten jouw lijf nodig heeft en in welke samenstelling. Dat kan zelfs dagelijks en misschien wel op het uur; ‘neem wat extra eiwitten, u heeft net hard gesport’.
Of je bent niet zo van de techniek en de preparaten en je wilt juist op een natuurlijke manier jezelf goed voeden, met kennis van gezond eten en ook met je gevoel. Voor deze groep, voor jou, heb ik praktische informatie en tips waar je zelf mee aan de slag kunt. En deze ga ik in de komende maanden hier met je delen. Wat ik dan leuk vind is als je me laat weten of je er wat aan hebt en hoe je het in de praktijk brengt. Op die manier leer ik weer van jou en kan ik de adviezen voor iedereen weer verbeteren.
Vandaag beginnen we alvast met een belangrijke basistip voor gezonde voeding die uit 3 delen bestaat:
1. VERS
2. VOLWAARDIG
3. VARIATIE
De woorden zelf spreken misschien al voor zich en misschien denk je “jahaaaa, dat wist ik al!”, maar wat ik ermee bedoel zou nog wel eens nieuwe inzichten kunnen opleveren.
Laten we met VERS beginnen, dat betekent natuurlijk vooral verse producten zoals verse groente en fruit en zuivel. Niet over de datum of al een week in de koelkast en liever ook niet bevroren of al maanden in blik. Vers betekent ook van het seizoen, van de volle grond en als het even kan biologisch of biodynamisch*. Vers is ook vers gesneden, bereid en bewerkt door jezelf met hulp van zoveel mogelijk verse ingrediënten zoals kruiden.
VOLWAARDIG – hiermee doel ik op zoveel mogelijk onbewerkt, volledig, natuurlijk. Dus volle yoghurt en melk, roomboter, geen lightproducten. Hoe meer in natuurlijke vorm, hoe beter voor jouw lijf om alle vitaminen en mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen op te nemen. Ook hier noem ik de voorkeur voor biologisch of biodynamisch. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat je dan zoveel mogelijk gebruik maakt van de vitaliteit die deze groenten, fruit en zuivel etc je bieden. Met name biologisch dynamische producten bevatten veel levenskracht omdat ze op een rijke voedingsbodem gegroeid zijn en de dieren zich zoveel mogelijk op een natuurlijke manier mogen ontwikkelen en voeden.
Tot slot en misschien wel de belangrijkste van de drie: VARIATIE. Wie veel varieert met wat ie eet krijgt van alles binnen en nergens teveel van. Wat ik daarmee bedoel? Een sinaasappel en een kiwi bevatten allebei vitamine c, maar daarnaast biedt de kiwi weer andere stofjes dan zijn oranje achterneef die ook gezond voor je zijn. Rijst bevat koolhydraten, vitamine B (de zilvervlies variant dan), magnesium en fosfor. Een zoete aardappel bevat dat ook maar vooral veel calcium, magnesium, kalium en ijzer (meer dan een gewone aardappel). Kortom, als je varieert pik je overal wat van mee en voorkom je tekorten. Tegelijk behoed je jezelf ook voor overschotten; wie dagelijks hetzelfde eetpatroon volgt en dus veel van dezelfde stoffen binnenkrijgt, kan naar verloop van tijd een allergie of voedselintolerantie oplopen.
Nog even terugkomend op het persoonlijke aspect van een goed eetpatroon, wie wil afvallen zal misschien toch eerst met halfvolle melk en margarine aan de slag gaan en wie een zwakke spijsvertering heeft zal niet altijd volkorenbrood willen eten. Dus, luister goed naar de signalen van je lijf, vooral als je anders wilt gaan eten. En, mocht je portemonnee die bio(dynamische)producten niet trekken, dan is vers ook al fantastisch of wellicht begin je met minder uit blik. Doe het stapje voor stapje, de marathon ren je ook niet na een weekje trainen ;-).
Meer weten? In september 2019 start de nieuwe cursus VOED JE GOED. In zes lesdagen leer je de basis van gezond & natuurlijk eten, de signalen van je eigen lichaam herkennen en ontdek je wat goed is voor jou persoonlijk. Eerst even kennismaken? Geef je op voor de gelijknamige workshop op 6 april of 16 mei bij Boerderij Landzicht in Velserbroek. In 2 uur leer je over voeding & leefstijl, spijsvertering & en je darmen en hoe je daar optimaal voor kunt zorgen. Ook de cursus wordt gegeven op boerderij Landzicht.
* Biologisch dynamisch of biodynamisch gaat over het verbouwen van gewassen en het houden van vee dat is gestoeld op het principe van de kringloop. Op een BD-boerderij mogen koeien en geiten hun horens behouden en krijgen ze veel meer leefruimte dan op een reguliere boerderij. Al het veevoer en stro is biologisch en minimaal 80% van het veevoer wordt binnen het eigen biologisch-dynamische bedrijf geproduceerd. Bovendien wisselt de biologisch-dynamische boer regelmatig van gewas zodat de bodem niet uitgeput raakt en ziektes voorkomen worden. Biologisch-dynamische boeren bedrijven een unieke vorm van landbouw en veeteelt die optimaal samenwerkt met de natuur, waarbij de samenhang tussen bodem, planten, dier en mens versterkt wordt. Zo wordt er ook rekening gehouden met de stand van de maan bij het zaaien en oogsten. BD-producten is de hoogste kwaliteit voeding die je in NL kunt kopen en is herkenbaar aan het oranjekleurige Demeter-keurmerk. Meer informatie vind je op: www.bd-vereniging.nl.