Vitaliteit

Deze maand geef ik een aantal keer een lezing waarbij ik een andere kijk geef op de gewassen die we eten. De vitaminen en mineralen laat ik links liggen, in plaats daarvan vertel ik hoe groenten en fruit ons lichaam en geest in balans kunnen houden of brengen. 

De manier waarop gewassen ons voeden gaat namelijk verder dan voedingsstoffen en vezels, ze dragen bij aan verschillende niveaus van energie, emotie en bewustzijn. De verbinding tussen mens en plant werkt door in ons denken, voelen en handelen. En dus hebben de broccoli, wortel en venkel meer eigenschappen waar we ons voordeel mee kunnen doen. Ik vind het een mooi inzicht dat ik heb meegekregen tijdens mijn opleiding* en ik deel het graag, want je wordt je gewaar van meer manieren waarop je gevoed kunt worden.

Vitaliteit is een onderdeel van dit verhaal

want het is een begrip dat kwaliteit uitdrukt dat verder gaat dan de betekenis die we er doorgaans aan geven. Vitaliteit gaat uit van het geheel, van de mens, het dier en de plant. Voor de mens betekent dat lichaam en geest. De kracht van de geest op het lichaam is enorm. Denk maar aan een krijgsgevangene die jarenlang is ondervoed en toch 90 jaar wordt. Of andersom gezien: iemand met een prikkelbaar darmsyndroom heeft vaak een druk leven waar stress een rol in speelt. 

Vitaliteit staat daarmee ook voor veerkracht

en daarmee doel ik op het zelfherstellend vermogen. Een wondje dat niet ontsteekt maar geneest, kinderastma waar je overheen groeit, een koemelkallergie dat overgaat in een intolerantie en het drinken van cappuccino toelaat.

Hoe is het eigenlijk gesteld met onze veerkracht en vitaliteit? Daar valt over te twisten; enerzijds is onze voeding nog nooit zo veilig en van goede kwaliteit geweest, anderzijds is er een enorme toename van allergieën die velen op latere leeftijd ontwikkelen of baby’s die al met een allergie worden geboren. We gaan niet onderdoor aan een verkoudheid of een griepje, maar wie lukt het om eens een heel jaar niet verkouden te worden of door griep uit de running te vallen? 

Wat zegt dat over onze vitaliteit?

Ik zie een link tussen de uitputting van de landbouwgrond en de stijging van het aantal verteringsklachten.

Voeding staat aan de basis van onze vitaliteit. Het gezegde ‘je bent wat je eet’ verwijst naar de kwaliteit van dat eten. Het gaat dan niet alleen om de stoffelijke kwaliteit van eten (bv biologisch), maar ook om andere natuurlijke kwaliteiten. Zo bevatten seizoensgroenten meer levenskracht. Hun rijpingsproces is voltooid en de tijd tussen oogsten en consumeren is veel sneller (denk maar aan de groene bananen die dus heel vroeg en ver weg geoogst zijn). Bovendien eet je uit het jaargetijde dat past bij het seizoen (verkoelende meloen in de zomer en verwarmende boerenkool in de winter). Zo ondersteun je optimaal je lichaam.

Door mee te eten met de seizoenen voed je dus je vitaliteit. Als je daarbij ook nog regelmatig wisselt tussen bloem/vrucht gewassen, blad/stengel gewassen en wortelgewassen, dan breng je ook andere kwaliteiten in balans die te maken hebben met bewustzijn, zintuigen, emoties en handelen. Wie daar meer over wil horen kan naar mijn verhaal komen luisteren op 16, 24 of 30 juli.

Lezing bijwonen?

Tickets en meer informatie of schrijf je in via info@oogstgoed.nl

16 en 30 juli – locatie: yogaschool Ervaar Rust, Kleverparkweg 70 zw, Haarlem

24 juli – locatie: yogastudio Urban Flow, Judith Leysterstraat 54, Haarlem

Kosten 5,- p.p.

* Opleiding tot natuurvoedingskundige aan de Kraaybeekerhof academie in Driebergen (2011-2014)

Ook interessant....

Scroll naar boven