Jij hebt een hond of een kat, ik heb mijn darmbacteriën

Afgelopen week was ik gedwongen een antibioticumkuur te volgen. De kat uit de straat spinde weliswaar toen ik hem aaide, maar ineens vond hij het welletjes en beet hard en diep in mijn hand. Ondanks goed wassen, spoelen met water en ontsmettingsmiddel, zwol mijn hand binnen de kortste keren op en zat ik later die dag bij de huisartsenpost.

Antibioticum is wel zo’n beetje de paria onder de medicijnen, ik mijd het als de pest want het betekent een aanslag op alle bacteriën in je lijf, dus ook de goede. Als natuurvoedingskundige koester ik natuurlijk die darmbacteriën want die zijn o zo belangrijk voor een goede spijsvertering en voor nog een heleboel andere stofwisselingsprocessen. Dus in gedachten zag ik die arme beestjes al bij bosjes onderuit gaan, strijdend ten onder aan het gif dat ik op ze af vuurde. En ja hoor, het duurde niet lang voordat ik de gevolgen ondervond; een opgeblazen buik na het eten en ontlasting dat eruit zag als… tja, hoe zeg ik dat netjes, nou ja het lijkt of  je een lichte buikgriep hebt.

Gelukkig zit de kuur erop en eet ik liters yoghurt, kilo’s zuurkool en slik ik probiotica. Beetje overdreven natuurlijk maar de impact van een slechte bacteriehuishouding was eens te meer aan mij bewezen. Het triggerde me weer van alles over de darmflora te lezen en dat leverde veel ‘aha’s’ en ‘oh ja’s’ op die ik natuurijk graag weer deel.

Darmbacteriën maken het verschil tussen gezond of ziek, slank of dik, positief of depressief, energiek of moe.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ons de afgelopen jaren ontzettend veel nieuwe kennis in de rol en werking van de darmflora* opgeleverd. De laatste inzichten over de invloed van bacteriën op onze hersenfuncties is nog maar het begin van heel veel meer ontdekkingen die we de komende jaren kunnen verwachten.

In een onderzoek van de McMaster universiteit in Canada gedroegen muizen die ze aan de antibiotica hadden gezet zich voorzichtiger en angstiger dan hun soortgenoten zonder. De hersenactiviteit van deze muizen was ook hoger in de gebieden waar angsten en depressies verwerkt worden. Zodra de onderzoekers met de antibioticum stopten, keerde de bacteriehuishouding naar normaal en vertoonden de muizen weer normaal gedrag. Ook bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom of andere maag/darmklachten is een hogere hersenactiviteit aangetoond in het gebied waar angsten en depressies worden waargenomen. Hetgeen betekent dat mensen met chronische darmaandoeningen vatbaarder kunnen zijn voor depressies.

Afgezien van medicijnen, ook een verkeerd eetpatroon kan je bacteriehuishouding onderuit halen. Slechte bacteriën nemen toe en de goede nemen af. Die slechte bacteriën werken ontstekingen in de hand en leveren toxines op die je lever belasten. Onevenwichtige darmflora maakt dat voedsel niet goed wordt omgezet, waardoor rotting en gisting ontstaat dat de darmslijmvlies aantast. Geïrriteerde of ontstoken darmen nemen  onvoldoende voedingsstoffen op en daardoor raakt je lever overbelast, wat weer je darmen aantast etc. Zo beland je in het verkeerde cirkeltje. Een verkeerd eetpatroon bestaat niet alleen uit fast food, maar heeft vooral te maken met weinig variatie en weinig vezels (groenten, fruit en volkoren granen).

Ook interessant is de invloed die darmbacteriën kunnen hebben op je lichaamsgewicht. Over het algemeen hebben mensen met overgewicht minder verschillende soorten bacteriën dan mensen met een gezond gewicht. Een grote variatie aan bacteriestammen helpt bij de stofwisseling door een actieve verwerking van vet en suikers. Er zijn ook signalen dat mensen met overgewicht meer calorieën opnemen dan slanke mensen die hetzelfde portie eten. Dat is pas echt balen!

We weten ook steeds beter dat je weerstand vooral in je buik zit; een gezonde darmflora is in staat ziekteverwekkers uit te schakelen. Een evenwichtige bacteriebevolking in je buik zorgt voor een goede spijsvertering en een optimale opname van alle gezonde voedingsstoffen.

Die samenstelling is dus afhankelijk van voeding, medicijngebruik, gewicht en ook wat je vanaf je geboorte hebt meegekregen.

Baby’s die met een keizersnee zijn geboren hebben een achterstand in de opbouw van hun darmflora, omdat zij belangrijke bacteriën in het geboortekanaal niet hebben meegekregen. En dan heb je natuurlijk nog je genen, sommige mensen kunnen echt alles eten zonder dat ze ergens last van krijgen. Het is niet altijd eerlijk verdeeld… :-).

Maar voor al die andere stervelingen die merken dat ze regelmatig een opgeblazen gevoel hebben, ontstekingen krijgen of andere klachten ervaren die met de stofwisseling te maken hebben (denk ook aan allergieën en huidklachten), die zou ik willen adviseren hun darmbacteriën heel goed te verzorgen. 

Hoe je dat kunt aanpakken is onder andere te lezen in mijn blog VOED JE GOED – DEEL 2.

Nu weet je waarom ik mijn darmbacteriën koester, verwen en alle aandacht geef. Ik heb geen tijd voor een kat of hond, want ik heb 100 biljoen bacteriën te onderhouden en bovendien bijten die niet haha! 

* het geheel aan darmbacteriën in je buik, ook wel microbioom genoemd.

Bronnen: positivegut.com, Rieneke Dijkinga, Holistik.nl

PS deze schattige kitten is gefotografeerd door Joris Dijkema van kijkenziefotoschool.nl

Ook interessant....

Scroll naar boven