Natuurvoedingskundige, wat doe je dan?

De vraag die zo’n beetje het meest aan mij gesteld wordt: ‘wat is een natuurvoedingskundige?’

De korte versie van mijn antwoord: “ik geef voedingsadvies op basis van volwaardige voeding.” Waarop uiteraard de logische vervolgvraag komt ‘wat is volwaardig?’. En dan zeg ik weer “voedsel dat vers, biologisch (liefst biodynamisch), van het seizoen en zo min mogelijk bewerkt is.” Meestal zijn de vraagtekens na dit antwoord nog niet verdwenen en eigenlijk heb ik de vraag nog niet goed beantwoord want je kunt me dan net zo goed ‘natuurdiëtist’ noemen.

Poging 2

‘Als natuurvoedingskundige geef ik informatie hoe voeding in de meest natuurlijke vorm ingezet kan worden om je fit en vitaal te laten voelen en hoe het verteringsklachten kan verlichten.’ De kern heb ik hiermee wel te pakken, maar een belangrijk deel zit er nog niet in en dat is het betrekken van je hoofd ofwel de geest en de verbinding daarmee met je  lichaam. Wat zich in je hoofd afspeelt heeft namelijk effect op de vertering van je eten. Wat ik daarmee bedoel is de invloed van je levensstijl vanuit zaken als stress, ontspanning, beweging en je algemene instelling/houding ten opzichte van de dingen die je bezighouden in het dagelijks leven.

Een voorbeeld: Iemand die weinig tijd neemt om te koken zal het eten ervan meestal ook niet met veel aandacht doen. Haastig eten of tussendoor nog andere dingen doen levert een opgeblazen buik op. Stress heeft misschien wel de meeste impact want dat levert niet alleen spijsverteringsklachten op, maar ook andere lichamelijke klachten als hoofdpijn, kortademigheid, hoge bloeddruk, verminderde weerstand en zo kan ik nog wel twintig klachten opnoemen die een direct gevolg van langdurige stress zijn. 

Dit is een holistische blik op het etensvraagstuk. Hoe zit jij als mens in elkaar zowel lichamelijk als geestelijk? Dat is het uitgangspunt van de natuurvoedingskundige.

Deze brede blik is precies het verschil met een reguliere diëtist.

De diëtist concentreert zich vooral op een optimale samenstelling van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Weliswaar afgestemd op jouw wensen of klachten, en tegenwoordig ook steeds meer rekening houdend met je leefstijl, maar de focus blijft op het functioneren van je lichaam. 

Een oud-docente aan mijn opleiding in Driebergen noemde ons ‘natuurartsen’. Ik snap waar ze op doelde, ook klachten als migraine, eczeem, ADHD, depressie en astma behandelen we vanuit onze beroepsgroep, maar ik gebruik het niet, omdat ik me ten eerste geen arts voel en ook absoluut niet dat beeld van mezelf wil neerzetten en ten tweede is voeding de basis waaruit mijn adviezen komen. Eventueel verwijs ik mensen door naar een reguliere arts als ik iets onderzocht wil hebben of als ik twijfel over een aandoening.

Ieder mens is uniek, je spijsvertering is als je vingerafdruk.

Een natuurvoedingskundige neemt jou als uniek persoon als uitgangspunt, wat betekent dat geen enkel advies hetzelfde is. Jouw persoonlijkheid, lichaamsbouw, levensstijl, historie, wensen en klachten leveren een op maat gemaakt advies.

Tot slot: wie kiest voor een advies van een natuurvoedingskundige kiest ook voor ‘zelf doen’, zelf ontdekken. Van mij krijg je geen dagmenu met recepten op een presenteerblaadje. Ik geef je handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt om uit te proberen. Luisteren naar de signalen van je lichaam is onderdeel van dit traject, waarin je actief op zoek gaat naar het optimale eetpatroon (en dus geen menu) en de beste levensstijl dat aansluit op jouw profiel.

Wat ik altijd nastreef in de adviezen en workshops die ik geef; jij weet straks zélf wat goed voor je is, je vertrouwt op je keuzen en volgt je eigen pad in de voedingswereld. Ik gids je slechts en zorg ervoor dat je bij elke stap beter weet wat bij je past.

Meer weten over goed en gezond eten? In september 2019 start de nieuwe cursus VOED JE GOED. In zes lesdagen leer je de basis van gezond & natuurlijk eten, de signalen van je eigen lichaam herkennen en ontdek je wat goed is voor jou persoonlijk. De 6 lesdagen zijn verspreid over september, oktober en november. Locatie: Boerderij Landzicht, Velserbroek. €599,-. Meer informatie: www.oogstgoed.nl/cursus

Ook interessant....

Scroll naar boven