Ga jij ook gezond eten?

Ben jij dit jaar ook enthousiast begonnen met gezond eten? Omdat je een goede weerstand wilt en misschien ook wel wat kerst/corona-pondjes kunt missen? 

En hoe gaat het nu? 

Lastig he…

Eetgewoonten aanpassen is een van de moeilijkste veranderingen om vol te houden. Ieder jaar beginnen weer hordes mensen met goede zin, wie weet gaat het nu wél lukken. Al die lekkernijen van de feestdagen voel je nu letterlijk onder je broekriem zitten en de aanhoudende coronabesmettingen blijven een dreigend gevaar. Maar anders dan een maand de alcohol laten staan, gaat een gezond en fit lichaam over een andere leefstijl die je niet meer loslaat. En dat is andere koek.

Als na die januarimaand de pondjes er weer bijkomen omdat je terug bent gegaan naar ‘normaal’ eten, dan voelt dat niet alleen als falen maar lijkt een fit en gezond lichaam ook als een onmogelijke opgave. 

Laat me je troosten met twee feiten:
– Diëten met onthouding van lekker eten houdt niemand vol
– Eetbeslissingen gaan onbewust en zijn gebaseerd op diep ingesleten gewoonten

Het geheim van de smid
De gevleugelde uitspraak ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, geldt ook bij aanpassing van eetgewoonten. En je moet je beseffen dat ‘even een maandje vasten/detoxen’ nooit de oplossing is voor langdurig succes. Aan de andere kant is het ook niet een kwestie van volhouden en tandenknarsend doorzetten. Deze twee tips gaan je een eind op weg helpen:
1. Leer de basis van gezond eten
2. Wees voorbereid op de zwakke momenten

  1. Een gezonde basis
    Een croissant met versgeperste jus d’orange, koffie met ontbijtkoek, 2 boterhammen met kaas, een mueslibar met cola light en gewokte groenten met witte rijst, is niet de basis voor een gezond lichaam. Ook niet de producten met allerlei gezondheidsclaims op de verpakking zoals ‘met extra vitamine C, calcium, vezels’ etc. Een gezonde basis zit echt anders in elkaar. En eigenlijk zou die basis op jouw eigen unieke spijsvertering afgestemd moeten zijn, want die is net zo uniek als je vingerafdruk. 

Om je toch op weg te helpen geef ik je drie tips waarmee direct aan de slag kunt:

1. Eet volwaardig, dat is zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk

2. Eet vers, liefst biologisch of biodynamisch en van het seizoen

3. Eet gevarieerd, dan krijg je alle voedingsstoffen binnen, kom je niets tekort en vermijd je overschot. Zo voorkom je ook het ontstaan van allergieën en ziekten.

Momenten van zwakte
Ja, ook jij zwicht voor dat ‘gezonde’ bananenbrood of die muffin om 16:00 als je maag knort en het nog geen etenstijd is. Wilskracht inzetten voor diëten en eten is niet voor een mens weggelegd. Zeker niet in een wereld waar op iedere hoek van de straat een coffee to go met deze lekkernijen te vinden is. Oh en de gedachte ‘ik sport dat wijntje met die kaasjes wel weer weg’ kun je in de prullenbak gooien. Afvallen is voor 75% afhankelijk van wat je eet en maar voor 25% van sporten.

Even een voorbehoud: er zijn natuurlijk mensen met een super actieve spijsvertering of die veel sporten. Zij kunnen uiteraard meer eten dan degenen die de hele dag achter hun bureau zitten. Maar afgezien van calorieën, gaat het ook om essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een fit lichaam. 

Wil je serieus een gezonde weerstand en een gezond gewicht, ga dan met het volgende aan de slag:

1. Verdiep je in eetpatronen, welke bestaan er en welke past bij jou? Dat is nog best lastig trouwens in de huidige jungle van eetboeken en Pioppie/Oer/Vegan-diëten. Mijn tip: wees beducht voor diëten die een hele categorie in de ban doen zoals dierlijke eiwitten bij Veganisme of koolhydraten in het Oerdieet. Zoek goede (plantaardige) alternatieven of overweeg supplementen, want op de lange termijn is deze keuze niet zonder consequenties.

2. Wees voorbereid op de momenten die een beroep doen op je wilskracht. Stop gezonde snacks in je tas waar je naar kunt grijpen als je overvallen wordt door honger of ‘lekkere trek’. Eet goed en voldoende (met vezels) voor een langer verzadigd gevoel.

3. Bedenk een subtiele actie: kies een klein ding wat je elke dag kunt doen zonder dat het veel tijd of moeite kost. Bijvoorbeeld: je wilt meer water drinken. Drink dan een glas water voor elke andere drank die je nuttigt. Dus: een glas water voordat je koffiedrinkt, een glas water voordat je een sapje drinkt, een glas water voordat je een smoothie drinkt. Ik hoorde het van de week tijdens een retraite die ik volgde en vind het een sublieme tip! Kleine succesvolle stapjes versterken je zelfvertrouwen en motivatie. Andere soortgelijke tips zijn welkom trouwens! Reageer graag!

NB Lees vooral ook het artikel ‘Het jojo mysterie’ uit de Volkskrant dit weekend!

Hulp nodig?

Mocht je graag op weg geholpen worden dan kun je meedoen met de Health Boost van februari (1 t/m 7). Je ontvangt dan een week lang recepten, tips en oefeningen die je een gezonde basis geven. Elke dag hebben we even persoonlijk contact en je doet het niet alleen… lees meer over het programma.

Of vraag een voedingsadvies aan voor persoonlijke ondersteuning: https://oogstgoed.nl/voedingsadvies/

Ook interessant....

Scroll naar boven