Intermittent fasting, doe het in kleine stapjes

Nieuwsgierig naar het effect van een interval-vasten dieet heb ik in de eerste twee weken van januari het Intermittent Fasting (IF)-dieet gevolgd. Note vooraf: ik volgde de 16/8 variant voor de doordeweekse dagen (ik at alleen tussen 11:00-19:00), in het weekend geen IF en ik heb gesmokkeld met cappuccino in het vastendeel van de dag ;-).

Kort en goed; het kan werken voor gewichtsverlies, als een soort kickstart naar een gezonder leven, en ook voor mensen met een gevoelige bloedsuikerspiegel is het veelbelovend. Wat ik merkte: in de eerste week viel ik af, in de tweede week niet. Toen ging mijn lichaam in de spaarstand en was ook mijn stoelgang van slag. Gevolg: ik had het koud en kreeg een snoepaanval, werd vervolgens kwaad op mezelf en beet me daarna vast om het nog beter te doen. Typische verschijnselen als je een dieet volgt. Ik stapte vol in de bekende valkuil van jojo-en. Ook IF moet je opbouwen in plaats van er cold turkey in gaan. 

De up-side, mijn energie was beter verdeeld en ik voelde me fris in mijn hoofd. Wat ik over IF gelezen heb is dat het inderdaad helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en dat je er energie van krijgt. Zeker de eerste dagen had ik het gevoel dat er van binnen lekker werd opgeruimd. Hup, weg met dat oude vet in mijn weefsels!

Andere pluspunten; ik werd me beter gewaar van het effect van een maaltijd op je spijsvertering, dat langere pauzes tussen de eetmomenten rust in je buik geeft (ik kan nog wel eens een opgeblazen gevoel hebben) en dat ik bewuster ben van wat ik in mijn mond stop. Ik moest ook goed opletten dat ik voldoende voedingsstoffen binnenkreeg in die 8 uur. Na een uitgebreide lunch had ik pas aan het eind van de dag weer trek en dan heb je nog maar 1 maaltijd op. Om 19 uur moest ik alles voor de dag opgegeten hebben dus dat vereiste plannen (op tijd koken) en goed mijn eetmomenten kiezen.

Conclusie

Om IF onderdeel van je leefwijze en eetpatroon te laten zijn, moet je langer de tijd nemen. Opbouwen en bijstellen, hoe werkt het voor jou (ik was met enige hoogmoed begonnen aan een 17/7 ritme, maar daar kwam ik snel van terug, te lang een lege maag en direct een lunch was teveel van het goede). En dit is mijn ervaring, het kan voor jou weer heel anders zijn. Wat ik meeneem; een rustige start met fruit als ontbijt, niet meer eten na 19:00 uur en ook na de lunch minder snel een snack. Ik kan ook beter luisteren naar mijn lichaam en inspelen op de behoeften. Ook belangrijk; op tijd stoppen met eten, zeker als er geen hongergevoel meer is. 

Ik denk dat IF sowieso helpt om je eigen eetgewoonten eens onder de loep te nemen, oude rotzooi op te ruimen en je bewustzijn te verhogen. Of je IF langer wilt volgen hangt van je wensen af en welk effect het op je heeft. Maar net als ik al eerder adviseerde, gun jezelf de tijd eraan te wennen. Zorg dat je voldoende bouwstoffen binnenkrijgt, met IF helpt het als je op je eiwitten let, en liever, richt je eetpatroon in om het als onderdeel van je leefwijze te laten zijn in plaats van een kortstondig avontuur.

Tot slot: over het effect van IF op diabetes en het voorkomen van ziektes en allergieën is nog te weinig bekend. Ik raad IF af voor kinderen, zij zijn in de groei en hebben alle bouwstoffen nodig en raadpleeg je (huis)arts als je een (stofwisseling)aandoening hebt.

Ook interessant....

Scroll naar boven