Sta even stil

In de vorige editie introduceerde ik het thema Spijsverteringsklachten. Want een opgeblazen buik, krampen en energiedips zijn veelvoorkomende ongemakken. En deze kunnen je ongelofelijk in de weg zitten. Desondanks leeft bij velen het idee dat ‘het er nu eenmaal bijhoort’, omdat diëten of aanpassingen in het eetpatroon niet hebben geholpen. Maar de oplossing wordt vaak in de verkeerde hoek gezocht en dat is natuurlijk reuze zonde. Daarom een speciale serie over dit thema om spijsverteringsklachten vanuit de Natuurvoedingskundige kant te bekijken én te verlichten.

Fysiek of mentaal?

Het onderstaande lijstje somt de meest voorkomende oorzaken op die spijsverteringsklachten kunnen veroorzaken.

  1. Stress (ook: te drukke agenda, je zorgen maken, een ‘vol hoofd’..)
  2. Gehaast eten (even tussen de bedrijven door)
  3. Niet goed kauwen
  4. Grazen (de hele dag door knabbelen)
  5. Allergieën en intoleranties
  6. Medicijngebruik
  7. Slechte of eenzijdige darmflora (darmbacteriën)
  8. Verkeerd eetpatroon
  9. Problemen met spijsverteringsorganen (maag, lever, darmen)


Wat je misschien opvalt, bovenaan staan niet fysieke maar oorzaken gerelateerd aan leefstijl en mindset. We zijn gewend oplossingen te zoeken in praktische zaken, maar de oorzaak ligt misschien wel in het mentale en psychosociale domein. Een hoge ademhaling – dus vanuit je borst en niet ontspannen vanuit je buik – kan juist een opgeblazen buik opleveren. Wie continu met zijn hoofd bezig is, veel achter het scherm zit en vooral denkt aan de ‘next step’, concentreert alle energie in het denken. Je zit dus voornamelijk in je hoofd, waardoor je niet meer bewust bent van de rest van je lichaam. Een ‘vol hoofd’ kan niet de signalen waarnemen van een oppervlakkige ademhaling en toenemende spanning in je lijf. 

Leven vanuit het hoofd betekent in zekere zin verontachtzaming van buik en borst waar de belangrijkste spijsverteringsprocessen plaatsvinden. Het gevolg is verlies van verteringskracht. Immers, de energie en aandacht gaan naar het stilstaande deel van jezelf, je hoofd. De beweging (lees: vertering), zit in het andere deel van je lichaam. Aangezien steeds meer beroepen achter een pc worden uitgevoerd, is het niet gek dat ook spijsverteringsklachten toenemen.

Een fysieke oorzaak als een allergie is natuurlijk mogelijk. Eczeem, huiduitslag, diarree, migraine of benauwdheid, ze zijn allemaal verbonden aan vertering. De vraag is natuurlijk waar het door komt. Tegenwoordig worden gluten en koolhydraten gezien als notoire triggers. Maar wanneer een koolhydraatarm- of glutenvrij-dieet de klachten niet laat verdwijnen, is het zaak verder te zoeken. Lactosevrij maar proberen en als dat niets oplevert – of het geeft even verlichting tot dezelfde klachten terugkeren – dan naar de maag-darm specialist. En als hij/zij ook geen duidelijk aanwijsbare oorzaak kan vinden, ontstaat bij de meesten het idee dat je met deze klacht(en) moet leren leven. Dat is het moment waarop je wat mij betreft nog even niet opgeeft en de volgende tips uitprobeert.

Sta even stil

Hoe herken je de oorzaak? Op welke signalen moet je letten?

Drie eenvoudige tips:

  1. Gebruik pauzemomenten. En dan bedoel ik niet alleen de lunchpauze of het op-de-bank-plof-moment maar juist die momenten tussendoor als je even naar de wc gaat of thee haalt, onderweg naar je afspraak etc. Zit je ademhaling hoog? waar voel je spanning? ervaar je een opgeblazen gevoel? Probeer weer naar je buik te ademen, de rest van je lichaam gaat ook ontspannen.
  2. Stop halverwege de maaltijd en ga na of het eten je ‘bevalt’. Zijn er al signalen op te merken die aangeven dat je te snel eet of te weinig kauwt? Of is de maaltijd zelf te zwaar?
  3. Noteer bij heftige klachten wat je gegeten hebt en de tijd en het moment waarop de klachten ontstonden. Zet daarbij ook wat de omstandigheid was. Bijvoorbeeld: tijdens of na een vergadering, een heftige discussie, na het avondeten op de bank, bij je derde kop koffie, na een drukke ochtend etc.

Het is sowieso raadzaam om een dagboekje van wat je dagelijks eet, bij te houden. Het biedt inzicht in je eetpatroon en in je gedrag. Dat zijn de eerste handvatten om oorzaak > gevolg patronen te zien.

Direct aan de slag? Download hier het Oogstgoed Voedingsdagboekje en vul het voor tenminste 3 dagen in. 

De eerste stappen naar verlichting

‘Inzicht geeft uitzicht’, wanneer je een patroon ontdekt, heb je direct een handvat gevonden voor de oplossing. Stel, je ervaart altijd een energie-dip als je brood hebt gegeten, kijk dan eens wat een maaltijdsalade doet. Tarwe-intolerantie is een veel voorkomende oorzaak van ‘wegtrekkers’ en after-lunch dips. Tarwe is een van de meest veredelde granen en wordt in enorm veel producten verwerkt (brood, crackers, beschuit, koek, gebak, biscuits, mueslibars, pannenkoeken, pasta, couscous). En ja, ook spelt is een tarwesoort en bevat gluten. Je eet dus snel veel tarwe op een dag wat kan leiden tot klachten.

Ander voorbeeld: je hebt in een week drie momenten genoteerd waarop je buik borrelde en telkens was dat wanneer je onderweg je lunch gebruikte. Probeer dan je lunch eens met volledige aandacht te eten en goed te kauwen (dat hoeft geen uren te duren) en noteer na een half uur hoe je buik dan voelt of hoe je energie is. 

Altijd goed: probeer meer water en thee te drinken, meer vezels te eten (groenten en fruit) en voeg dagelijks gefermenteerde producten toe om je gezonde darmbacteriën op peil te houden. Voorbeelden van gefermenteerd eten: yoghurt, zuurkool, kimchi, kefir, tempeh. De meeste mensen die ik in mijn praktijk adviseer, komen vocht en vezels tekort, dus het kan nooit kwaad voor jezelf na te gaan hoeveel gram groenten en fruit je op een dag eet en hoeveel glazen water of thee je drinkt.

Mocht je met de adviezen aan de slag gaan, geef het een maand en neem kleine stapjes. Grote veranderingen in je eetpatroon zijn meestal niet vol te houden. Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Je kunt me altijd bereiken via onderstaande gegevens. Als het verlichting geeft, bespaar je mooi op dure glutenvrije producten of supplementen. En…. kijk eerst of voeding het echte probleem is.


De volgende keer: De relatie tussen darmen en het brein

Lees hier de deel 1, ‘Een opgeblazen buik is een opgeblazen hoofd’

Ook interessant....

Scroll naar boven