Een gezonde relatie met eten, daar streven velen naar maar in de praktijk is het worstelen met (zelf)opgelegde regels, prikkels, verleiding en wilskracht. Voedsel, een noodzakelijke brandstof met wie menigeen een haat-liefde verhouding heeft. Waarom is ‘normaal’ eten zo moeilijk? We weten immers gigantisch veel over de dingen die we in ons mond stoppen, zelfs over details als anti-oxidanten, en toch maken we verkeerde keuzes. De onzekerheid is groot en de frustratie ook.
Het antwoord lijkt in de tegenovergestelde richting te liggen, namelijk de inzet van je natuurlijke intuïtie. Onmogelijk? Niet geloofwaardig? Zweverig gedoe? Ik denk van niet…
Onderzoeken laten zien dat intuïtieve eters gevarieerd eten, een beter zelfbeeld hebben, een betere psychologische weerbaarheid hebben en minder symptomen van eetstoornissen vertonen.
De wijsheid wat gezond is voor jou zit in je en daar heb je geen dieet of kennis over voeding voor nodig. Je lichaam geeft het zelf aan, maar we zijn het verleerd ernaar te luisteren en er op de juiste manier op in te spelen.
In dit artikel uit het Schrift van Oogstgoed lees je waarom ons natuurlijke inzicht vertroebeld is en hoe je het weer helder krijgt met uitzicht op een gezondere relatie met voeding.