Lesmateriaal online kookles 4

Les 4 – asperge en bosbiet

De witte asperge is beschouwd als het witte goud, zeker dit jaar zijn ze duur door het koude voorjaar! Asperges kennen een kort seizoen dat officieel loopt van  de tweede donderdag in april tot 21 juni, de langste dag in het jaar. Dan is het tijd de plant weer met rust te laten, zodat het voedingsstoffen voor de wortelstokken kan aanmaken en volgend jaar weer vruchten kan geven. Asperges smaken het best onder invloed van een lentezonnetje.

Het bietenseizoen loopt van half mei tot november. In mei komt de bosbiet uit de kas die in de recepten van deze les terugkomt. Naast de bekende rode biet, kennen we ook de langwerpige, witte en gele bieten. De chioggia bieten hebben prachtige rood-witte of geel-witte ringen. De aardse smaak van bietjes wordt geaccentueerd door combinaties met blauwe kaas of zachte geitenkaas, bosui, gember, kardemom, komijn, laurier, linzen, noten, nootmuskaat, paddenstoelen, rozemarijn en vanille. Om wat frisheid aan te brengen kun je appel, basilicum, citrus(sap), dille, granaatappel, kappertjes, kervel, munt, salie, tijm en venkelzaad gebruiken.

Recepten & achtergrondinformatie

Wist je dat asperges een afrodisiacum (kunnen) zijn? En dat de bosbiet veel vezels, vitamines A, B, C, foliumzuur, en de mineralen ijzer, calcium, kalium, magnesium en mangaan bevat? Download de presentatie of lees hier hoe dat zit!

Snijtechnieken

Verbeter je techniek en wordt handiger in de keuken, check deze korte video’s.

Ui snipperen
Biet in blokjes snijden

Uitzending terugkijken?

De hele les is nog beschikbaar en terug te kijken via YouTube.

Scroll naar boven